416 HOUGANG AVENUE 10

    homerightSpace – Type 5 room HDB
    Size – 1200sqft

    The Client
    In this project, the clients wanted a spacious, rustic and cosy place to come home to and lots of storage space.

    Challenges
    A store room was located right in the middle of the flat but the owners needed it for storage purposes. We managed to solve this problem by shifting the storage to another area (bigger) and converting the store into a study cum music corner.

    Though the store room was approved for demolition, a stiffener was found during hacking and we almost had to give up the initial idea for a glass feature at that area.  Eventually the PE and HDB gave the approval for hacking within the safety and precautionary guidelines.

    Design Considerations
    The colour scheme proposed applied mainly tones of brown, beige and whites. Materials such as wire glass panels, textured bricktile walls and rusty metal lookalike homogeneous tiles add a rustic feel to the space.

    As space is wide, the center portion of the house was initially quite dark with the store room wall blocking light from the living room.  With the wire glass panels, light was allowed to pass through to the centre portion of the house but still maintaining the various function/privacy of rooms required. This was also done to create awareness of additional space beyond concrete walls making the overall feel less claustrophobic.

    1 2 3

    THE DESIGN PRACTICE PRIVATE LIMITED

    12 Tannery Road
    HB Centre 1 #07-07
    Singapore 347722

    T : +65 6337 6478
    F : +65 6336 2879
    E : designer@thedesignpractice.sg
    VIEW MAP

    map